Efter utvecklingen av vasaloppskameran kopierade jag konceptet till Göteborgsvarvet. Tittaren blir deltagare istället för betraktare när kameran är mitt bland löparna.
Mitt koncept att filma Vasaloppet på längdskidor fungerade mycket bra, tittarna följde ofta hela sändningen på play, och de kommenterade på sociala medier att det var som att åka skidor själv. I Vasaloppet kunde vi ha 65.000 starter på play, vilket är mycket bra tittarsiffror. Jag ville nu testa samma upplägg i Göteborgsvarvet. I Göteborgsvarvet kan reporterkameran fungera ännu bättre. Maratonlopp har ännu inte samma publik i TV som Vasaloppet. Då är det perfekt att ha en känd person som tittaren kan relatera till. I långloppslöpning är de som tävlar inte kända för den breda publiken på samma sätt som i längdskidor, så tittarna behöver lockas in på annat sätt.
Börja med test
Som vanligt börjar det med test. Första idén var att springa med samma steadicam som i Vasaloppet. Jag fick med mig min svåger Erik Jogensjö att testa steadicam 2012. Vi turades om att springa med riggen. Steadicam fungerar utmärkt att springa med, bilden blir helt stabil. Men det blev för tungt att springa, vi orkade ca halva loppet. Det kanske skulle gå att träna upp ytterligare styrka, men vi letade istället efter annan lösning.
Bröderna Wilsson är förutsättningen
Att det över huvud taget är möjligt att genomföra produktionen är tack vara bröderna Wilssons teknik. De har utvecklat hela tekniken att sända live via IP. Från Vasaloppet, Vätternrundan, orienteringstävlingar, STCC, och många andra produktioner.
Longtail lastcykel är förutsättning nr2
Att kunna hoppa på och av i farten från lastcykeln är också en förutsättning. Lastcykeln fungerar fint på alla ställen i loppet, även där det är som mest trångt. En motorcykel skulle inte fungera alls.
Test 2, steadicam på longtail lastcykel.
Vi testar att sitta på en longtail lastcykel med steadicam. Då kan fotografen både springa med steadicam, och sitta på pakethållaren och filma och samtidigt vila. Det fungerade även att hoppa på och av i farten med steadicam. En longtail lastcykel är byggd att klara 200kg last, och denna har stora stabila stöd för fötterna.
Övertala SVT
Som vanligt kommer proceduren att övertala SVT. I slutet av 2011 börjar vi sondera terrängen. Vi skickar filmen till både Göteborgsvarvet och SVT. Göteborgsvarvet är intresserade direkt. 2013 sänder vi live i SVT första gången.
Ryggen krånglar
Strax före Göteborgsvarvet 2013 får jag problem med ryggen. Efter alla förberedelser och övertalningskampanjer blir jag tvungen att boka av hela produktionen. SVT svarar då att de till varje pris vill ha detta upplägg med löpande reporter och kamera mitt i tävlingen. Jag börjar dammsuga hela fotograf-Sverige efter ytterligare en steadicamoperatör som kan tänka sig att springa i Göteborgsvarvet istället för mig. Det finns inte. Då letar jag istället efter någon som kan tänka sig att springa med kamera på enbensstativ, och då hittar jag Hampus Eurenius. Jag är ändå med på plats i Göteborg, och ser till att allt fungerar som jag planerat.
Fakta
2011 Förslag till Göteborgsvarvet att köra samma koncept i Göteborgsvarvet som vi genomförde i Vasaloppet.
2012 Vi producerar en testfilm för att visa potentialen
2013 första livesändning med kamera mitt i Göteborgsvarvet, med Rickard Olsson som reporter. Hampus Eurenius är fotograf.
2014 Samma upplägg, reporter är Rickard Olsson, fotograf är Hampus Eurenius. Följelöpare är John Persson.
2015 Reporter Gunilla Wikström. Jag är tillbaka som löpande fotograf. Vi har ingen egen playkanal, utan bandar på EVS och lägger ut highlights.
2016 Reporter är Stephan Wilson
2017 Reporter är Kajsa Bergqvist.
Fler bilder